Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2009 20:09 - На гости при берберите
Автор: zulu Категория: Туризъм   
Прочетен: 28721 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 08.10.2009 20:11


Един нехронологичен пътепис - част 2

За втори път ми се случва да слушам берберски истории. Първият път беше в Мароко, но там един млад мъж от племето Туарег ни разказа тях, а сега един тунизиец надълго и нашироко се постара да ни запознае с местните бербери. От първия съм запомнила, че берберите (поне мароканските) са високи, светли хора с правилни черти. От Хабиб (нашият гид в Тунис) ми се изясни, че берберите са най-старото племе по тези земи, оказвали съпротива на арабското нашествие (завършило в крайна сметка с победа на арабите). Това са хората, които са живели в домове, вкопани в пясъците. Оригинално е била дупка (буквално), от която слизаш надолу и някак си там са изградили всички помещения, от които имат нужда. В наши дни почти не живеят така, но все още има места, където има значително скупчване на такива интересни жилища. А на някои семейства държавата е отпуснала средства, за да поддържат и да продължат да живеят в такива домове, най-вече заради туристите.

Докато пътувахме, Хабиб не спираше да ни залива с информация за каквото и да е и то с най-големи подробности. За жалост, ние тримата, които бяхме окупирали задната част на автобуса – на една седалка аз, на друга – чантата, на трета –шапката, както се казва, се бяхме задълбочили в не особено лицеприятното занимание да се радваме на акцента на Хабиб (по натам пак ще стане дума за това с примери), а не толкова на видовете маслинови насаждения, фабрика за фосфати и др. крайпътни забележителности. 

Естествено, когато пътуваш организирано, те водят на подбрани места. Благодарение на това, обядвахме в нещо като сводеста механа без прозорци, част от комплекс, наподобяващ берберско жилище. За храната не ми се разказва – имаше кус-кус, тиква и картофи на едно място… Бирата, обаче, беше студена и приятна на вкус, което спомогна да преживеем задухата в тунела-ресторант! Пред комплекса, както си му е редът, седеше стар камилар с младо камилче, който чакаше любители на едногърбите животни, за да изкара и той някой лев от снимки. Но той не знаеше, че нашата група я очакваше препускане с камили в пустинята същата тази вечер, та търговията му се посъживи, едва когато отвори врати друг автобус, окомплектован с братушки и мамаши.

Следващата ни спирка беше в един от берберските домове, отворен за разглеждане от туристи. В двора вместо магаренце, имаше камилче, което пиеше вода от биберон, за радост на всички нас, които се завайкахме и затюхкахме около животинчето. Имаше и кокошарник (дотук нищо особено), където наред с кокошчиците си щъкаха и морски свинчета.

Ето и малко снимчици от къщата на едно много симпатично берберско семейство.

image

Един съвременен бербер. Много красиво дете!!

image

Домашни потреби, а сега музейни експонати

image

Край старото огнище

image

Пазарска чанта за магаре или камила

image

Домакинята пред сложен каменен уред

image

Жадното камилче

image

След края на домакинската работа...

image

размисли и тревоги (сигурни не са за новия отоплителен сезон)

image

Отдалечен поглед към смуглата стопанка на бялата къща

След като се повозихме още някой и друг час пристигнахме в оазиса до пустинята или както го нарече Хабиб, вратата към пустинята. Докато се подрусквахме след особено вкусния обяд, Хабиб ни разказа надълго и нашироко за палмите и техните плодове – фурмите, които са особено важен поминък за населението. Но първо нека поясня с думите на Хабиб: „Пальмата не дърво, няма кльони! Това е трева, ето – има само ето такива неща отгоре” и размаха ръце, наподобявайки клоните (поне според мен)  на палмата. Та след като разбрахме, че палмата не е дърво, Хабиб се опита да ни разясни всичко за всички видове фурми, които се отглеждат и изнасят от Тунис. Аз единствено разбрах, че има много видове, от които си заслужава да запомниш името на най-добрия (не го запомних), който има под-видове, които също се делят на други под-под-видове… За моето аграрно-необремено съзнание цялата тази информация беше впечатляваща и объркваща (поне да бяха ябълки), но все пак запомних, че най-добрите видове фурми по това време на годината ги завиват с целофан, за да ги опазят от дъжд (което е рядкост, но знае ли човек кога природата е решила да му прецака реколтата). И от този момент единствено се интересувах (смятай зяпах нагоре) от увитите в целофан фурми! Доста бяха!! Добра реколта ще е тази година, щото и дъжд и бури нямаше! Пу-пу да не чуе дявола!

Късният ни следобед в зеления и свеж оазис продължи край басейна, а след това – по камилитееееее…..

image

image

Змиевиедният басейн (един от трите открити + един закрит) в обикновения 3-звезден хотел

image

Най-сладкия и малък обитател на хотела - Мяу-мяу

image

По-малък от една човешка длан

image

Но жаден за трима! А как яде мръвчици вечерта!!! :)))

image

…. следва продължение




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - До тук е добре!
08.10.2009 20:18
Ще чакам продължението!
цитирай
2. zulu - krotalka - ;))
08.10.2009 20:19
Ще има... тези дни (надявам се не по Великден)!
цитирай
3. cefulesteven - Много, много интересно. А това с...
08.10.2009 20:22
Много, много интересно. А това семейство, изглежда професията им си е туристическа атракция. Хлапето си изглежда облечено като всички на земята, но майката според традицията. Мина ми обаче през главата, че може би, ако внезапно се беше обърнала можеше да я видиш с лаптоп на краката, най-вероятно да сърфира усилено:)

Поддържат си екзотиката, впечатляващо е това. И при нас нямаше да е излишно да се отделят средства от държавата към подобни проекти. Приходите от туризма най-вероятно щяха да ги възвърнат много бързо, но да не се правя на традиционният български умник и специалист по всичко, просто си пиша това, което ми минава през главата, защото другите впечатления които предизвика са твърде емоционални, а сърце по-трудно намира думата.

Много сладко котенце.
цитирай
4. zulu - Ето това си мислех и аз, Стеф
08.10.2009 20:27
докато обикаляхме из къщата на хората!!!!

С лаптоп не знам дали щях да я видя, но с мобилен телефон - защо не!

Иначе си прав, много е комерсиално всичко - дъщерята, която я няма на тези снимки, гледаше дали някой ще остави пари и много се ядоса на майка си, че ни почерпи с току що опечен хляб - според нея не бяхме оставили достатъчно!

С една дума - хорат са еднакви!

Колкото до котенцето - малко оставаше да го сложим в сака! ;)))
цитирай
5. анонимен - Завладяващо е!
08.10.2009 21:34
И аз ще чакам поредния постинг с нетърпение!:))
Поздрав!
цитирай
6. kisstherain - миал :)
09.10.2009 02:07
Отдъхнах си накрая, като видях, че и моята любима снимка присъства... :)
Навява ми едни такива мили асоциации ;)
Обаче как може да няма снимка на Хабиб?!
То туй Хабиб ней екскурзовод, той гид!
цитирай
7. zulu - tit - :)))
09.10.2009 06:52
Радвам сеч, че ти е интересно!!
Поздрави и на теб!:)))
цитирай
8. zulu - kisstherain - мяууу и на теб!
09.10.2009 06:54
Ами... на Хабиб имам снимки, ама те са за някоя следваща част! :))))
цитирай
9. eliana - Интересно!,,
11.10.2009 10:51
чакаща ,също,продължение....
Пздрави!
цитирай
10. zulu - eliana - :)))
11.10.2009 15:15
Радвам се, че ти хареса!
Следват по-интересните части! ;)))
Поздрави и на теб! :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zulu
Категория: Лични дневници
Прочетен: 597278
Постинги: 113
Коментари: 1226
Гласове: 7588
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930