Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2014 13:30 - „Направи си сам” – Из Дневника на един мъж
Автор: monnic Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1650 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Аз обичам сам да си правя нещата, като започнеш от удоволствията та стигнеш до самолечението. Тъй като съм професионален профан имам нужда от помощ за моите проекти „Направи си сам”. Помощ, която за съжаление, се свежда до интернет проучвания. Ако и вие като мен сте на път да реализирате скоро някакъв голям проект, това са стъпките, които неизбежно ще трябва следвате, независимо дали ви харесва или не. Хайде, подгответе се за работа: извадете инструментите, почистете работното си място, подредете всичко  и се подгответе психически като прегледате всички провали, които ви очакват! *Забележка: В конкретния случай аз съм се захванал с моя мотоциклет. Нека това не ви плаши – аз ще използвам проекта като пример, а стъпките са абсолютно универсални и се отнасят за всеки един проект от типа „Направи си сам”.
Стъпка 1. Общо проучване Имаш предвид един проект, но ти не си глупак: или по-скоро ти си непохватен глупак, който е наясно със собствените си възможности.  Така че искаш да се гмурнеш в дълбоките води подготвен. Готов си да изгубиш една седмица във висене по форумите, четене на всякакви упътвания „Как да направим...” и изучаване не само на конкретния проект, с който си се захванал, но и цялата теория, на която се базира проекта ти. Ти ще станеш експерт преди още кракът ти да е стъпил в гаража. Браво на теб!
Стъпка 2. Започва същинската работа
Най-накрая си готов. Отне ти седмици усилен труд, но ти завърши разширен бърз курс по избраната от теб дисциплина и се дипломира с отличие. Сега знаеш какво трябва да направиш. Готов си да започнеш. Всичко, което трябва да направиш е да се засилиш към работилницата....
Стъпка 3. Забравяш всичко
По дяволите. Я пак – какво трябваше да направя? ... Нали трябваше да задвижа нещо, или пък? Мотора? Мда... мотор.. цикъл... мотор... Да му се не види!
Стъпка 4. Обратно към общото проучване
Ха така, това изглежда познато. Мда, само дето се паникьоса малко. Но сега всичко е в главата ти: пълна е с отлични познания за нещата. Хайде сега, обратно в работилницата.
Стъпка 5. Пак започваш
Как беше ...? Е, хайде стига де! Ти сериозно ли? Стъпка 6. Носиш лаптопа / таблета в гаража Вярно е,  че ще омажеш лаптоша със смазки, кръв, уиски, сълзи и други телесни течности, но вратата на гаража ти е като портал към друго измерение: влизаш и каквото и да си знаел, го забравяш. Сега, обаче, имаш помощник под ръка.
Стъпка 7. Започваш с малки стъпки
Така. Такааааа. Наистина ли ще го направиш? Не, не можеш да го направиш. Ще съсипеш всичко. Не, не можеш да започваш с такова отношение! Хайде да се настроим! Я вземи и си пусни малко яка музика! Как така нямаш? А бе, гледай, че имаш интернет! Добре, оказва се, че да изучаваш Уикипедия няколко часа не е най-правилното. Май просто трябва да се отпуснеш малко. Пускай музиката и пийни едно за кураж! По-добре ли си? Да, майната му; ти ще си направиш каквото-там-си решил да правиш! Ти ще  успееш! Започни с малки стъпки. Хайде да опитаме!
Стъпка 8. Помпане на самочувствието
Ей, човече, получава се! Не ти трябва да зубриш за динамиката на сцеплението цели 16 часа, за да можеш да направиш нещо! Всичко е толкова елементарно. Хайде да опитаме нещо по-трудно: сваляне на електромагнитния клапан за въздух. Това е... всъщност, к’во е това? Не, не може да спираш сега, за да проверяваш кое какво е. Ще изпуснеш момента. А бе, карай, това е само някакво име за частта, която е същата като на картинката. Все тая дали й викат „Ванката” или „Пецата".
Стъпка 9. Голям залък отхапи...
Така, бутилката с уиски е празна, дългият готин сет е на привършване и екзистенциалното естество на това, което току що си свършил те блъска като парен чук. Ти въобще не си капацитет да се занимаваш с това. Я гледай, моля ти се! Боже, проектът е .... навсякъде. Гаражът ти прилича на място, където е извършено военно престъпление срещу робот. И сега какво се предполага, че трябва да правиш?
Стъпка 10. Нервно проучване
Това е като общото проучване, само че сега блъскаш по-здраво по клавиатурата, та направо набиваш думите в интернет. Опитай се да добавиш „шибан” или „скапаняк” в полето за търсене. Например, вместо  "Как да срежа стягата на сглобката" опитайте с "Как по дяволите да срежа шибаната стяга на скапаната сглобка?" Само че заменете термините в полето за търсене с истински понятия, защото примера по-горе  е пълна безсмислица.
Стъпка 11. Поръчване на никому неизвестни резервни части от цял свят
Правилно: напипахте проблема. По някаква причина, това, което се опитвате да направите е малко по-различно от това, което буквално  всеки друг е правил на планетата за времето на цялата човешка история. Със сигурност е така! И сега, за да завършите проекта си, имате нужда от някои специални части, но онзи човечец от Home Depot ви гледа така, все едно че му говорите на шибан китайски. Но така или иначе вие трябва да научате китайски, само за да можете да направите поръчката, ако не успеете се свържете с Парола Плюс, за да го направят вместо вас.
Стъпка 12. В очакване на частите, които пътуват с камили от майната си
И така, след много дни на търсене, най-накрая сте намерили онова свещено и заветно място, което се явява своего рода рога на изобилието на резервни части. Звъните и си комуникирате с преводачите от Парола Плюс (голяма работа са, гаджето превежда за тях), за да прочетете к’во пише в сайта, пращате поръчка до Бога на Частите, благославяте кредитната си карта и готово: вашата крайно необходима за проекта резервна част е, така да се каже, на път.  Ще си я получите след има-няма 7.3 месеца.
Стъпка 13. Ставаш нетърпелив и се опитваш да хитруваш
Бе, знаеш ли к’во? Може би пък не ти е притрябвала чак толкова много тази супер рядка и специална джаджа. Може и да успееш като резнеш тук там, постегнеш с някоя гайка, добавиш някой и друг болт, пък да завариш...
Стъпка 14. Последствията от ужасния провал
Ох, не, неее. Онова нещо дето трябваше да оправи нещата се счупи в самото нещо!? КАК ДА ОПРАВИШ ТОВА, КОЕТО ОПРАВЯ СЧУПЕНИ НЕЩА?!

Стъпка 15. Майната му Съвсем сериозно. Майната му на проекта.   Стъпка 16. Фъкитол! Майната на всичко. Слагам кръст на всичко. Край. 
Стъпка 17. Частите пристигнаха!
Ура! Най-накрая ще оправиш всичко. Какво беше станало с това нещо? Дали е все още в гаража? Лелеее, още е там! И защо изобщо спря да се занимаваш с него?! Беше толкова забавно. Хайде да се залавяме за работа!
Стъпка 18. Май... стана и работи!?
Не. Със сигурност не е било толкова лесно. След толкова драматични моменти. Цялото това чакане – не може това да е края или пък, може?! Опитай се да го завъртиш. Не става ли? Запънало ли се е? Понатисни малко. Още ли се държи? Дали това е нещото, с което ще тръгне? Ако е така, опитай да го стартираш, нали няма точно сега да... Леле, хванах Господ за шлифера! Работи! Работииии! И ще го бъде!
Стъпка 19. Да го полеем!
Да, добре, стигнахме до бирата!
Стъпка 20. Сподели успеха си с другите
Сега е моментът да пооправиш снимките, на които цивриш в килера и многото ти опити да се самоубиеш, после пусни ръководството в нета, та и другите да ти се порадват! Това е задължителна стъпка, защото направи-си-сам работи на принципа на касетата от The Ring /Предизвестена смърт/: Единственият начин да го избегнеш е като направиш и изпратиш копие на някой друг и го пуснеш по спиралата.
Стъпка 21. Започваш отново
Леле, човече, виж това ръководство за как се прави това готино нещо, дето някой го е постнал в нета! Това е една много добра идея и въобще не изглежда трудна за реализиране! Знаеш ли какво? Съвсем спокойно можеш да се захванеш и да го свършиш, защото в сравнение с предишния проект, това направо е фасулска работа. Само че нека го направим правилно този път. Първо, нека направим едно общо проучване и....

Сега, когато всичко е завършило добре, не защото е започнало добре (но да не се връщаме на тази тема), искате да се изфукате и пред близки и приятели. Ставате някак си ларж... Решавате да направите подарък на гаджето, жена си, сестра си, майка си... е, няма нищо по-лесно от това: влезте в Гугъл, напишете Бутик Монник, влезте в www.monnic.net, харесайте, купете! Воала! А,  даже има и 50% намаление за пролетно-лятната колекция и безплатна доставка!

А колкото до мен: довечера в бара всички ще цъкат като им покажа как съм ъпгрейднал мотора, а жена ми ще предизвика фурор с новата си рокля от Монник! Е, на това му се вика неочаквано добра комбинация!;)



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: monnic
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 81332
Постинги: 80
Коментари: 5
Гласове: 117
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031