Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2009 12:56 - Градусът на протеста
Автор: zulu Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3739 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2009 15:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера беше първият ден на протеста на някой срещу нещо или на всички срещу голямото нищо, което ни е обгърнало като форма на живот, само че е трудно да дефинираш голямото нищо, съставено от всички дразнители, които искаш да игнорираш, защото не можеш да ги заличиш от живота си.

Аз бях на площада, по-точно наблюдавах леко отгоре, на моменти се чуствах като зрител на гладиаторско представление.

Участниците в протеста срещу голямото нищо бяха групирани в разнородни „агитки” и само някои от тях имаха дефиниция на дразнителя си. Точно тези хора си тръгнаха първи…

След това „събитието” на площада мога да го определя само като резултат от препиване с шльокавица, домашна пърцуца, самогон или почийн (всеки език сигурно има дума за тази напитка). Имах чуството, че всеки знае, че това, което пие е менте с висок градус, но това не само, че не ги спира, а ги нахъсва още повече да пият, за да видят какви ще са пораженията. Шльокавицата я всмукваха на големи глътки и т.нар. лумпени провокатори, както и униформените пазители на спокойствието на днешните сенатори, треперещи в модерните си съвременни тоги „Армани” и „Гучи”.

Ефектът от градуса и качеството на шльокавицата, същите като живота на хората по тези земи, беше бърз и предвидим. След това последваха картини, които никой не иска да вижда на живо… Очите ми се вкопчиха в гледката с типичното садо-мазо настървение и се хвърляха ту по левия фланг, ту по десния фланг, ту се приковаваха в централното „сражение”. Сърцето ми затупка в ритъма на палките, барабанещи по щитовете, а от време на време стоварващи се без предупреждение върху главите на тези, които като в транс първо бяха скандирали едни техни си мантри, които не ги успокоиха, а ги превърнаха в подивели създания със зачервени очи и те започнаха да хвърлят каквото им паднеше срещу настръхналите органи на държавата. От време на време от униформените наподобяващи табун от черни бизони, се отделяха двама, които успяваха да откъснат по някой и друг провокативен елемент, да го повалят с палки, да му извият ръцете зад гърба, което веднага го поставяше в унизително наведена поза и да го завлекат като плячка към малките камионетки с решетки на прозорчетата…

Това, което се сетих в този момент беше, че и униформените и протестиращите бяха по еднакъв начин жертви на нискокачествения живот, но в този момент това не ги обединяваше, а ги озлобяваше до противопоставяне.

И друго се сетих, че насилието ражда насилие и, че не ме интересуват доводи от типа „те си го заслужават”, „така им се пада” и т.н., колкото и утопично и наивно да звучи, поне ми е по-човешко и разбираемо.

И още повече намразих каменарки, пърцуцки и други варива с неясен състав и обагрени в червено последици!

Днес вчерашните почитатели на шльокавица с високо деструктивен градус ги няма. Махмурлук и рани ги мъчат…




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cefulesteven - Още имам чувството, че се случва в ...
15.01.2009 13:04
Още имам чувството, че се случва в някоя антиутопия, не наистина.

И очаквам да стане по-остро.
цитирай
2. zulu - cefulesteven
15.01.2009 13:08
Надявам се, че няма да стане по-остро!
Дано надеждата не ме излъже...
цитирай
3. blagorodnik - Едно си баба знае,
15.01.2009 13:23
едно си и бае - http://www.dnes.bg/article.php?id=64191 и се хили!!!
Вторият ден на протеста, умишлено наречен "вял" от цитираната горе медия е всъщност цивилизования начин, който трябваше вчера да се прояви. По-остро няма да стане, тъй като масово хората се отвратиха и отдръпнаха заради вчерашното насилие. Но се надявам скоро да има още протести, но вече по-организирани и мирни.
цитирай
4. анонимен - Все пак е по-лесно,
15.01.2009 13:27
когато гледаш от високо.
цитирай
5. zulu - blagorodnik
15.01.2009 13:30
Не съм чела новини и чужди коментари.
Протестът днес е точно такъв какъвто трябва да бъде - хората скандират, изразяват си недоволството, и като брой не са по-малко от вчера! В повече са медиите - май наистина очакват нещо "остро" и сеирджийско, за да има какво да сложат на първа страница!
А протести трябва да има - когато си недоволен - протестираш!
цитирай
6. zulu - анонимен
15.01.2009 13:33
По-лесно за кое?! Да, по-лесно ми беше да следя развоя, по-отчетливо виждах маневрите на полицаите....
Това не беше моят протест, заради това не участвах - имам избор и нямам достатъчно вяра!
А ти беше ли на площада, дори и анонимно?!
цитирай
7. adiveil - В този протест наистина има смисъл. ...
15.01.2009 14:33
В този протест наистина има смисъл. Но не и като премине по формулата бито - платено. Така има смисъл за други едни хорица.
Дано стане ясно все пак кой пие, кой бие и кой плаща. За наказателна отговорност изобщо не говоря.
цитирай
8. zulu - Е, не искам да
15.01.2009 14:42
се набърквам в "чужди сметчици" или по-зле - да съм цифричка в тези мазни тефтерчета!
цитирай
9. ivesa - zulu,
16.01.2009 18:51
пролича си ниската гражданска култура на много хора.Но това е положението...:)))
цитирай
10. zulu - ivesa - права си,
16.01.2009 20:23
но това е положението на повсеместно ниво :((((
Или, ако погледнем на "нещата" с чуство за хумор и здравословна доза самоирония, бих припомнила онзи стар виц, в който попитали радио Ереван, дали ще има гражданска война в България, а радио Ереван отговорило: "К'ва гражданска война в тая селяния!"
Поздрави!:)))
цитирай
11. ivesa - zulu,нямаме полза от подобна самоирония
17.01.2009 10:57
Сега ни трябва повече оптимизъм и самосъхранение като нация с достойнство.Нямаме време за губене.Трябва да си изчистим,всичкинте видове обори!:)))
цитирай
12. molinesia - Оригинален коментар
17.01.2009 21:57
не разбрах само, какво сепредполага да се разбира под "голямото"? Ако става дума за некадърността, наглостта и тъпотията на управляващите - съгласна съм, но ми е трудно да си го представя в друг смисъл.
Аз също бях там и първия, и втория ден. Моята гледна точка, която със сигурност не е само "зрителска", а свързана с определена гражданска позиция, съм изложила тук:

http://www.bulgar-bg.com/forum/viewtopic.php?t=12925
А преди това така:

http://www.bulgar-bg.com/forum/viewtopic.php?t=12748
цитирай
13. zulu - molinesia -
17.01.2009 23:52
"Голямото" в случая върви заедно с "нищо" - "голямото нищо" - включва всичко от всекидневието, което не е градивно, няма позитивен заряд, преобладават излъгани надежди за промени, а коментирането му ми прилича на преливане от пусто в празно.... Да, "голямото нищо" съдържа и дразнители - некадърността, наглостта и тъпотията на управляващите... и това не е ново! Ето заради това, че не е ново и има свойството да се повтаря без да води до градивни промени, аз ги н аричам тези "неща" голямото нищо!
И да вече съм повече зрител, отколкото участник! Бях на първите митинги на СДС, заведох и детето си, тогава на 5 години, защото исках тя да види края... Бях на протестите и през '97...
И вече се питам, дали по-голямата част от съзнателния ми живот ще мине под надслова "аз протестирах".... Звучи тъжно, нали?!
И не се заблуждавай, че само хора, които са били на площада имат гражданска позиция! Същите тези хора имат и семейства да изхранват! Идват избори - всеки може да изрази позицията си!
Постингът ми не е коментар, а по-скоро израз на емоции, провокирани от определени моменти от протеста!
Поздрави!
цитирай
14. molinesia - Всъщност съм допуснала механична грешка,
18.01.2009 00:22
имах предвид именно словосъчетанието "голямото нищо".
Виж, zulu, надсловът "аз протестирам" е за предпочитане пред "мълчах,гледах, работих, раждах, отглеждах деца... за да оцелея". Не че второто е нещо лошо,напротив, но просто не е достатъчно "човешко", особено когато се прави в "безчовешки" условия, както става у нас. Затова човешко е да се протестира и се протестира, когато искаш да живееш човешки, не да оцеляваш и да те третират нечовешки, като "ресурс", като "запас" , било от яйцеклетки, сперматозоиди, работна сила, данъчни плащания и др.под.
Благодаря за уточнението. Естествено е след емоционалното изложение, да преминем към коментара, както правим сега, за което се радвам искрено.
цитирай
15. thedarkangel1977 - ахахахахха Участниците в п...
09.04.2009 20:10
ахахахахха

Участниците в протеста срещу голямото нищо...

смех...

понякога се разтоварваш емоционално от натрупаното отрицателно нещо в себе си от ежедневиетоти... отиваш на площада сливаш се с голямото цяло, и почваш да крещиш... докато си изкрещиш гнева, докато прегракнеш...

ей това е смисъла на - протеста срещу голямото нищо...
цитирай
16. zulu - thedarkangel1977 - да де,
09.04.2009 20:50
ама ако е за разтоварване, хората са измисли футболните мачове, бокса и други "примитивни" начини!
А на площада е хубаво да се протестира малко по-целенасочено!
А тези протести си бЕха.... смЕх...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zulu
Категория: Лични дневници
Прочетен: 597319
Постинги: 113
Коментари: 1226
Гласове: 7588
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930