Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 23:16 - Изкуството да караш ски
Автор: zulu Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6371 Коментари: 15 Гласове:
0



Толкова много неща имам да разказвам, марокански пътепис за дописване и още един алпийски за написване, а и накъдето и да се  обърна все неща, които ме замислят, навеждат ме на идеи, но не им е „писано” да видят бял лист точно днес!

Та тази вечер, докато сладко си пийвам италианско бяло пенливо винце, скъп спомен от последното ми пътуване, мисълта ми се зарея в темата, която все още предизвиква сърцебиене и аритмия и, която използвах днес, за да се надигна от топлите завивки и да се затичам из помещенията със занижена температура (знаете защо), че да се спретна за първият ми работен ден тази година! Зимната ми бяла приказна ваканция в Алпите завърши с настинка, та се търкалях с температура няколко дни…

Мисълта ми беше за изкуството да караш ски, да се носиш по белите писти с тези две дъски, които трябва да чустваш и като естествено продължение на краката си, които е хубаво да умееш да насочваш в желаната от теб посока, контролирайки скоростта и т.н.

След като преди време отново станах несемейна и се оказах с прекалено много време да мисля какво още мога да направя, за което не ми е достигало безрасъдство и желание, нещо което ще ме извади от рутината на ежедневието, стигнах до заключението, че е дошъл моментът и аз да се науча да се „лизгам” по пистите! Така де, зимни кънки карам от дете, също и колело, средата на 20-те ми годинки принадлежеше на оранжевия скутер, с който кръстосвах една моя много любима европейска столица, после дойде ред на Минито (първата ми калинка), а всичко това бе последвано от затишие и други ангажименти….. От почти две години съм горд собственик на втората калинка, отдадох почит на фитнес залата, както и на изкуството да тропам хорца.

Но миналата Коледа, взех решение, че като си подаря ски екип, ще направя първата важна стъпка, която ще ме окуражи да повдигна завесата на нещото наречено царицата на „зимните спортове” – ските! В първите дни на януари миналата година натоварих децата, които вече бяха почти на „ти” с щеките и хлъзгавите дъски, и право към Боровец – тази „перла” на зимните ни курорти! Взех си ски под наем, за цели три дни, за да няма отказване – на принципа „пени се, не пени се…” Наех ските, естествено, от най-отдалеченото място, така че да крачим като 3 броя робокоп до пистата (а и никой не ми сподели, че ски обувките можеш да си ги тътриш и незакопчани,така че да не ти посинеят кокачелтата). С пристигането на пистата се оказа, че единият автомат на сина ми не работи, така че аз, най-възрастният и умен робокоп, се затътрих обратно през цялата чаршия на курорта, за да ги сменя. След тази подходяща разгрявка, беше време за спорт и музика! Децата като по-напреднали се изкатериха на едни възвишенийца, докато аз се изкачих на едни напълно достатъчни 100-на метра на пистичката пред хотел Рила и…. се понесох! Забравих да кажа, че никой не ми беше споделил, че е хубаво да си обуеш и едни вълнени чорапки, че да не ти хлопат ски обувките (ми нямаше точно моя номер!) Та като се понесох право надолу, на „шус”, реших че ще спра на рало, в която фигура няма нищо трудно! В момента, когато, входът на хотел „Рила” ми се видя по-близо отколкото е нормално, когато си на ски, реших да заора и елегантно да спра.  Усетих как краката ми вътре в обувките застанаха на „рало”, но ските и самите обувки продължиха стремглавия си устрем към хотела – дали пък крайната им цел не беше бара?! И така, крака на „рало”, обувки и ски право „напред”, а лобито на хотела все по-близо – не знам кой умен архитект така ги беше проектирал нещата, но усетих как сърцето ми тупкаше в гърлото, а наивни хорица се разхождаха безразборно и безцелно, неподозирайки за грозящата опасност….  Предприех единствената разумна мярка – рязък завой с двете ски надясно и… право в мрежите на лифта, които ме обгърнаха, оплетохме се в прегръдка, та чак се наложи двама мили английски туристи да ме разплетат и да ме извлекат от преспи и заграждения, докато аз се превивах от ненавремен смях!

Последваха още два дни с подобни занимания, които затвърдиха мнението ми, че ските са всичко друго, но не и удоволствие… Но аз постоянствах, решена на свидни падания в преспи, изкатерване със ските нагоре, диагонали, пресичани от ентусиасти пързалящи се с найлони, легенчета, осъвремени варианти на Чук и Гек и неосъзнати самоубийци на бордове… Трафикът беше жесток, аз бях опасност за мнозина, а мнозина бяха препятствия за мен!

Случайността ме срещна и запозна с една пенсионирана ски учителка от Самоков, която май само аз имах „щастието” да наема! На 10-та минута ми стана ясно и защо – прекарах цял един ден, тътрейки ските и слушайки всички клюки за хотелиерите и техните гости, но не и как точно да ги управлявам тези „пущини”! На опитите ми да пресека потока от информация от "първа ръка", тя ме успокояваше, че има време, ще се науча, добре си тепкам из снега, а и нали мога да карам зимни кънки – всичко ще се нареди – няма бърза работа, то не става от първия ден!

С тези ми познания и опит за пистите, ските и маневрите с тях, в края на миналата година, на 26 декември, заминах за италианските Алпи, където затвърдих представата за себе си като скиор от „балканска” величина! Но това в дин друг постинг с много снимки, много скоро….

А, иначе – Честита Нова Година!!! Здраве, щастие и любов на всички!

image

Белите върхове на Алпите под Пасо Тонале на залез..

image

и огрени от слънцето, блестящи от примамлива белота!!!



Тагове:   ски,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martito - Мога ли да се надявам, че ще ме научиш ...
08.01.2009 23:33
Мога ли да се надявам, че ще ме научиш да карам ски като теб?
Определено ще се харесам с лифтовете, всякакви заграждения и всичко което се изпречи на пътя ми - ще видиш, че и аз имам потенциал ;))))))))))))))

цитирай
2. zulu - martito
08.01.2009 23:39
Разчитай на мен!!! Ако се присъединиш, и пистите ще замислят накъде да кривнат!!!
"Скиорите" с потенциал се надушваме - така че ще ми е драго да станеш част от моята "хвърковата чета"!!
Тази неделя на Боровец - имам да затвърждавам умения от Италия!! :)))
цитирай
3. martito - Ха ти ги затвърди уменията тая не...
08.01.2009 23:52
Ха ти ги затвърди уменията тая неделя, аз ще мина следващата - викам да се редуваме, че пистите да не губят тренинг и ... страх :)))))
цитирай
4. zulu - martito
08.01.2009 23:56
Нема лошо - ще се редуваме!!! Да не вземат да се сбъркат от страх и или да ги затворят тези ми ти писти, или те сами да се усучат по дърветата подмокрени.. ;)))
цитирай
5. adiveil - :))))
09.01.2009 13:38
Хубаво е, че си публикувате графика, та да знаят хората къде карането на ски би било по-екстремно и незабравимо за тях. Любителите на силните усещания може да ви основат и фен клуб. :)))
Поздрави за постинга!
цитирай
6. zulu - ;))))
09.01.2009 13:55
"Вратите" на фен клуба ни са отворени!!!
Никой няма да скучае с нас! А после и тук ще си разкажем за подвизите, че и вие да се посмеете с нас!! :)))
Поздрави и на теб, Ади!!
цитирай
7. fabula - Здравей, Zulu!
09.01.2009 17:31
Обичам ските, а тук определено е гигантски слалом *;)
цитирай
8. zulu - Здравей, Fabula
09.01.2009 17:41
Добре дошла и се присъединявай - ски зимата тепърва започва!! :)))
цитирай
9. veshter - zulu - Поздрави!
10.01.2009 08:04
Зимна приказка си, безспорно:)
цитирай
10. zulu - veshter - :))
10.01.2009 09:29
Взимай ски, шейничка и хайде с нас в планината!! :)))
цитирай
11. martito - Ухааааа!!!!! Значи има още же...
10.01.2009 11:04
Ухааааа!!!!!
Значи има още желаещи:)))))
Леле голямо разбиване ще падне:))))))))))))))
цитирай
12. zulu - martito - :)))))
10.01.2009 11:14
Е, как я мислиш - тук сме все сериозни хора!!!! :))))))
Ще има голямо Ухаааа и Ихааааа по пиститееееее
:))))))
цитирай
13. martito - И Вардаааааааааааааааааааааа...
10.01.2009 11:32
И Вардаааааааааааааааааааааааааааа
:))))))))))))))))))))
И Майчице мила!?!?!?!?
:)))))))))))))))))
Усмихнат ден!
цитирай
14. cefulesteven - Не съм се качвал все още на такова ...
10.01.2009 11:46
Не съм се качвал все още на такова нещо, но никога не е късно...да се нацеля в дърво:))))
цитирай
15. zulu - cefulesteven - :)))
10.01.2009 11:53
Естествено, че не е късно!!!!
Даже твърде навереме си се сетил - виж каква весела дружина сме!!! Хлъзгането ще мине през смях, закачки, бабунки, дървета.... ;))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: zulu
Категория: Лични дневници
Прочетен: 596455
Постинги: 113
Коментари: 1226
Гласове: 7588
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031